Tömés készítése kompozíciós anyagból

Fogtömés Budapesten

Fog tömés, fogászat Budapest

A tömés készítése a budapesti fogászaton is szakértő fogorvos által történik. Említettük már, hogy kompozíciós tömőanyagok többféle formában kerülnek forgalomba, általában por (folyadék vagy paszta) paszta rendszerben. A gyárak rendszerint külön keverőlapokat és műanyag keverőlapocot is mellékelnek produktumaikhoz.

A tömés elkészítésekor a gyártó előírásait szigorúan be kell tartani. Ezek az egyes anyagok használatakor eltérnek (jégszekrényben való tárolás, keverési arány stb.), ezért e helyen csupán néhány alapelvet ismertetünk.

A dentinnel közvetlen kémiai kötésbe lépő műanyag tömések készítésekor a cavitast - kialakítása és gondos izolálása után - kloroformmal zsírtalanítjuk a fogászat eszközeivel, a tömőanyag ui. a dentinhez csak zsírtalanított felületen kötődik. Palakay használata esetén rendszerint először a katalizátort hozzuk össze a folyadékkal, ehhez keverjük a port.

Higiénia és fogtömés

Az előírás szerinti hígra kell kevernünk, hogy még folyékony állapotban kenjük a cavitasba a fogtömő anyagot. Ez azért szükséges, hogy a dentinfalakat mindenütt bevonja az anyag, csak így várható, hogy valódi kémiai kötés jöjjön létre. Nyomás nélkül hagyjuk megkeményedni, majd kis fordulatszám mellett finírozókkal és papírkorongokkal távolítjuk el a felesleget és dolgozzuk ki a tömést a legjobb fogorvos a fogászaton Budapesten.

Bármelyik kompozíciós anyaggal tömjük a fogat, a pulpa védelmére feltétlenül alá kell bélelnünk lakkal, foszfát- vagy polikarboxilát-cementtel. A dentinnel kémiai kötésbe lépő kompozíciós tömés készítése során az alábélelést csak a pulpa közvetlen közelében alkalmazzuk, a cavitas széle felé eső dentinfalakat azonban szabadon kell hagynunk, hogy lehetővé tegyük az anyag kémiai kötődését a dentinhez.

A pulpa kezelése a fog tömésénél

A pulpát védeni hivatott alaptömésre visszük azután a pontosan előírás szerint megkevert tömőanyagot, amit a fogorvos a fogászat segítségével készít. A két pasztarendszerű kompozíciós tömőanyag használatakor ügyelnünk kell arra, hogy az ,,univerzál-” és a ,,katalizátor”-paszta a tömés előkészítése előtt ne keveredjék, ne érintkezzék egymással, mert ez nem kívánatos polimerizációt indíthat meg, s ezáltal az anyag használhatatlanná válnék. Éppen ezért külön keverőlapoccal kell az egyes tégelyekből a tömésre szánt pasztamennyiséget kiemelni.

Kötés közben a tömést műanyag csíkkal vagy műanyag koronával komprimáljuk, ezek eltávolítása után az egyes tömőanyagokhoz mellékelt előírásoknak megfelelően dolgozzuk ki. IV. osztályú cavitasban parapulpalis csappal javíthatjuk a tömés tartását.

A fogak kezelésének ára

A por/folyadék rendszerű újabb tömőanyagokban a kezelés ára is meglátszik, a folyadék tartalmazza a katalizátort is. A modern, géppel keverendő kapszulás csomagolásban a por és a folyadék mellett a műgyanta töméshez szükséges katalizátor is ugyanebben a kapszulában kapott helyet. A kapszulás rendszer (Polycap) előnye, hogy a keverési arány és a keverési idő technológiai feltételei a gépi keveréskor automatikusan megadottak, és a megkevert anyag minősége mindig azonos Budapest fogászat.

Polírozáskor ugyancsak az egyes anyagokhoz mellékelt gyári előírásoknak megfelelően járunk el. Óvatosan kell políroznunk, mert a lepattanó töltőanyag-részecskék a tömés felszínén anyagveszteséget okozhatnak. Az egyes tömőanyagokhoz legtöbbször speciális polírozó korongokat és polírozó-finírozó pasztákat is mellékelnek.

Tömés készítése és behelyezése kompozíciós anyagból. Néhány további érdekes és izgalmas téma: egészség megőrzése Budapest, fogtömés kialakítása, fogorvos ára, fogászat Budapest 13. kerület.

Ajánló
Kommentek
  1. Én