A fog tömőanyagai

Fogtömés a budapesti fogorvosnál

A fogorvosnál a fog tömés közben egyéb fémeket is kevernek még az ötvözőüzemek az ezüstamalgámhoz, pl. a színtartóság javítására cinket, a keménység növelésére rezet.

Ezek a nemes amalgámok úgy készülnek, hogy a fé meket (az egyetlen higany híján) az ötvözőüzemben olvasztják össze, s a cseppfolyós keverékből rudakat öntenek. E rudakból készül forgácsolással, porrátörés- sel, őrléssel az ún. reszelék. A fogászat minél apróbbak ennek szemcséi, annál nagyobb felületen tudja a fogorvosi rendelőben hozzáadott higany megtámadni, annál hamarabb és könnyebben amalgamálódik.

A fogászati beavatkozás

A fogászati reszelék — gyártási módjától függően — forgácsokból, finom lapocskákból (fóliákból) vagy meghatározott nagyságú, többnyire sokszögű, esetleg legömbölyített fogorvos. Ha a rézamal- szemcsékből áll. Újabban a megolvasztott ötvözetet gám lapocskákat Bun- nagy nyomású levegővel szétpermetezik, ez úton igen sen-láng fölött vattával kis átmérőjű, egyenletes nagyságú gömböcskéket nyer- benmelegljök, nemlen szférikus amalgam).

Az amalgám tömés

Nemes amalgámrol akkor Hg-gőz a levegőbe beszélünk, ha a reszelék nemesfémtartalma legalább 50% — ez gyakorlatilag mindig az ezüsttartalom. A modern amalgámok 50—67 súly% Ag-ot tartalmaznak. Egyrészt a reszelékben tartalmazott ezüst és ón, másrészt a reszelék és a hozzákevert higany arányától függ, hogy a nyert amalgám keményedése közben milyen irányban és mértékben változtatja térfogatát. A reszelék egyébként attól függően különböző mennyiségű higanyt tud felvenni, hogy frissen ké szült-e, vagy már huzamosabb időn át állt. A reszeléknek ezt a változását öregedésnek nevezik, melegítés és intenzív fénybehatás által az öregedési idő csökkenthető, ami azért előnyös, mert a megöregedett reszelék tulajdonságai állan dók. Ezért jó gyárakból csak mesterségesen öregített reszelék kerül forgalomba.

A fog tömőanyagai és egyéb érdekességek. A fogtömés legjobb témái Budapest és környéki fogorvos tömése.

Ajánló
Kommentek
  1. Én