Fogromlási kérdések

Hogyan halad a fog szuvasodása

Szuvas fog a fogorvosnál.

A fog szuvasodása folytán a fogászatban először az esetleg még meglevő cuticula dentis pusztul el. Acuticula dentis hiánya azonban nem tekinthető a caries korai jelének, mert a fog oly felszínéről is eltűnik, amelyen később sem támad szú.

A zománcban a demineralisatio először a prizmák közötti kötőanyagot támadja meg, ennek folytán élesebben láthatóvá válnak keresztcsiszolaton az egyes prizmák határai, hosszcsiszolaton pedig ezenfelül a prizmákon belüli harántcsíkok. A demineralisatio haladtával apránként teljesen eltűnik a prizmák közti anyag, maguk a prizmák is széttöredeznek, ahogy ásványanyag tartalmuk csökken. Végül morphologiai szerkezet nélküli massza marad a zománc helyén. A fogorvos ezeket a hiányokat kezeli, távolítja el.

A fogászati destrukció

A destrukciós folyamat során a zománcban vitális reakció nem észlelhető. Bizonyos fizikai-kémiai elváltozások azonban e szövetben is bekövetkeznek, mégpedig a demineralisatio során mobilizált ionok reagálnak a környező még ép krisztallitokkal. Ezt a reakciót talán ahhoz a maturatiós folyamathoz hasonlíthatjuk, amely az áttört fog zománcán zajlik le, melynek során különböző ionokat vesz fel a már mineralizáit szövet a nyálból, ill. a lepedőkből. Hasonlóképpen hypermineralizált keskeny sáv keletkezhet szuvas góc mellett is, ha a caries lassan progrediál.

A fogzománc átalakulása

A zománc szerves vázán eddig senkinek som sikerült kimutatni a caries által kiváltott vitális reakciót. Ennek oka az, hogy a zománc — ha csakugyan élő, azaz aktív anyagcseréjű szövet — bradytroph: életfolyamatai igen lassan, kis intenzitással zajlanak le. A fogorvos a vizsgálat során ezt tárja fel. Ilyen körülmények között annak a kérdésnek, hogy a zománc vitális szövetnek tekinthető-e, mai ismereteink tükrében nincs gyakorlati jelentősége; általában nem élő szövetnek tekintik.

A szuvas fog zónái

Vitális reakciók híján, a demineralisatio fentebb leírt lefolyásának megfelelően a szuvas zománcon a felszínről a mélybe hatolva — szövettanilag három zónát különböztethetünk meg:

  • a teljes szétesés
  • a dezintegrált prizmák és
  • az ép prizmák, de megtámadott prizmaközti állomány rétegét.

Fogromlási és fogászati kérdések. Egyszerű, de érdekes témák, melyek megismerése hasznos lehet: fogszuvasodás kezelése Budapest, fogorvos kezelése, fogászat a közelben, száj vizsgálat.

Ajánló
Kommentek
  1. Én