A fog egészsége és a szociális helyzet

A fogorvos megfigyelései

Fogászati kezelés Budapest.

A fogorvosok fogászati megfigyelései megerősítik, hogy a magasabb életszínvonal nem csupán különböző népek összehasonlításakor jár fokozott fogszuvasodás-intenzitással, hanem adott populáción belül is. A jobb anyagi helyzetben levő másképpen táplálkozik, más étrenden tartja gyermekét, általában többet és többször eszik.

Főképpen ez az utóbb említett tényező segíti elő a fogszú keletkezését.

Jobb anyagi helyzetben élő nagyobb tömegeknek a fogazat szempontjából célszerűbb táplálkozására nem ismerünk példát. A jobb anyagi helyzetben levők többet tudnak áldozni fogaik (és gyermekeik fogainak) rendben tartására, fogorvosra, mint a szűkös anyagi viszonyok között élők, tehát oly társadalmi rendben, amelyben a fogak rendben tartása, kezelése az egyéntől anyagi áldozatot követel meg, a caries következményes megbetegedései folytán szükségessé váló extractiók náluk lényegesen ritkábban észlelhetők, mint szegényebbeken. Viszont a szegények általában egyszerűbb életmódja a fogazat szúvédettségét illetően kedvezőnek látszik, különösen, ha táplálkozásuk hasonul a háborús restrictiók idején általánosságban fogyasztott táplálékhoz, s nem csábulnak el a szénhidrát- és cukorkalória viszonylagos olcsóságától.

Az étrend fontossága a fogászatban

A fogorvos ajánlása szerint a napi étrend célszerű összeállítása, a szénhidrát- és cukorfogyasztásnak a főétkezésekre történő megszorítása lehetővé teszi ezen olcsó kalóriaforrás okos felhasználását. A vipeholmi táplálkozási kísérletek szépen megmutatták, hogy a főétkezés keretében fogyasztott szénhidrátnak, sőt cukornak minimális a szúkeltő hatása, annál nagyobb a főétkezések között fogyasztott édességeké.

Az édesség kedvezőtlen hatása a fogakra

A szénhidrátok szúkeltő hatása foglalkozási ártalom formájában is mutatkozik cukor-, sütő- és malomipari dolgozók, cukrászok fogain a fogorvosnál. A munka közben keletkező finom szénhidrátpor könnyen rakódik le — nyállal keveredve, pépes lepedék formájában —, elsősorban az elülső fogak vestibularis felszínén, főképpen nyakán, esetleg a fogközökben, ehhez mérten alárendelt jelentőségű a dolgozó által feldolgozott termékek (sütemény, csokoládé stb.) fogyasztása és kóstolgatása a munkaidő minden fázisában a cukrászok cariesét illetően.

Fogsorra veszélyes munkák

Savval dolgozók fogain is támad foglalkozási ártalomként caries, ennek oka a savak párolgása folytán a munkahely savval telített levegője, esetleg a sav szájba vétele. Ez az ártalom is a felső frontfogakon mutatkozik, mégpedig a nyakra lokalizált szuvasodással ellentétben az egész vestibularis felszínen okoz domineralisatiót, kisebb-nagyobb területre kiterjedő, felületes vagy mélyebb destructiót. Hasonló laesiók támadhatnak sósavpepszin szedése nyomán is.

Összegezve

Eltekintve a foglalkozási ártalomként jelentkező cariestől, az egyén (vagy családfő) foglalkozásának csak annyiban van befolyása a szuvasodásra, hogy a táplálkozás — mind a táplálék összetételét, mind az étkezés időrendjét illetően — egyrészt az anyagi jólétnek, másrészt a munkabeosztásnak is függvénye. E tényezők szerepét már tárgyaltuk.

A fog egészsége és a szociális helyzet.  A legtöbb érdekes témát ebben a blogban olvashatod: egészség megőrzése minden nap, fogorvos Budapest, fogászat kezelés, étrend és fogsor, fog szabályozás.