Fogtömés előkészítése

A nagy- és a kisőrlők rágófelszíni üregei

Fogorvos kezelés, fogtömés.

A modern tömés előkészítése a fogorvosnál a barázdák és a gödröcskék mélyén a caries mai ismereteink szerint a zománc szerkezetének tökéletlensége folytán keletkezik: jellemző rá, hogy behatolási kapuja kicsiny, a zománcban is szétterjed a prizmák lefutási irányának megfelelően, s amint elérte a dentint, a zománcot alávájva terjed széliében is.

Ennek figyelembevételével kell a fogászaton a szuvas gócot megnyitnunk: a dentintámasztékától fosztott zománcot vésővel — kézi erővel, esetleg kalapáccsal ütve a vésőre — betörjük, a véső köszörült oldala a gödröcske, ill. barázda centruma felé tekint. Ha a fogszuvasodás még kicsiny, és nem sikerült a leírt módon betörnünk a zománcot, a góc feltárását egyenes-, esetleg könyökdarabba fogott lencsekővel, gyémánttal végezzük.

A fog belső kezelése

Amint a fogorvos a dentinbe értünk, a praeparálást célszerűen kúpfúróval folytathatjuk, amelyet a dentin legfelszínesebb rétegében vezetünk a fissura mentén a még ép zománc alá, a fúró által dentintámasztékától megfosztott zománcot a fúrót kifelé húzva letörjük. Így tárjuk fel az egész fissurarendszert a mesialis és a distalis oldali záró zománclécig.

Nagyőrlőn, főképpen alsó nagyőrlőkön a feltárást 5-6 mm átmérőjű keskeny gyémántkerékkel is végezhetjük, a legeredményesebben turbinával forgatott kis csonkakúp alakú vagy hengerded gyémánttal dolgozunk, mellyel egy ütemben végezzük a feltárás fentebb leírt két mozzanatát a fogászaton. Ezt követően azonban körül kell járnunk a kialakuló üreget az axialis falak mentén kúpfúróval, hogy legalább e helyeken kialakítsuk az üreg lapos pulpalis falát, axialis falainak enyhe divergálását a pulpalis fal irányába és az éles axiopulpalis éleket.
Felső nagyőrlőkön eltérhetünk attól az általános szabálytól, hogy a rágófelszín barázdarajzolatát az üregbe kell foglalnunk, mert e fogak rágófelszínét a crista transversa kiterjedtebb mesialis és kisebb distalis barázdarendszerre osztja. Ha csak az egyik barázdarendszer betegedett meg, elegendő a kérdéses záróléctől a crista transversáig haladni a praeventiv extensióval, ha a caries a cristát alávájta, az üreget az egész rágófelszínre ki kell terjeszteni.

A feltárt fog további alakítása

Ha a leírt módon a fogász által feltárt, kiterjesztett és megfelelő tartási formájúra alakított üreg mélyén nincs caries, lapos végű kúpfúróval simára gyaluljuk az egész pulpalis falat. Ha viszont szuvas dentint találunk, a legcélszerűbb módon kanálexkavátorral kikaparjuk.

E célra egyébként gömbfúrót is használhatunk.

Nem kell az üreg pulpalis falát egész kiterjedésében a caries legmélyebbre hatolt pontjának megfelelően kiképeznünk, a tömés tartását és ellenállását kellően biztosítja az axialis falak mentén praeparált perem, az üreg közepe tájának gömbszeletszerű be-mélyedése ellenére is szilárdan áll a modern tömés a fogászat.

A fogorvos az előkészítés utolsó műszeres szakasza a zománcszélek ferdére faragása és simára gyalulása, ezt vésővel, esetleg zománcbárddal végezhetjük, de használhatunk e célra finom szemcséjű kicsiny hengeres követ, konvencionális sebességgel forgatott gyémántot is. A szabályosan praeparált I. osztályú rágófelszíni üregben élt csupán a pulpalis fal és az axialis falak között képezünk, míg az egyes axialis falak enyhe görbülettel folytatódnak egymásban.

Fogtömés kivitelezése és előkészítése. Néhány további téma, mely mindenki számára izgalmas és hasznos lehet: fogszuvasodás kezelése Budapesten, fogorvos a közelben, fogszuvasodás megelőzése, fogászat a kerületben, Budapest klinika.

Ajánló
Kommentek
  1. Én